sreda, 14. julij 2021

Poroka, grad Strmol in ribniki Češnjevek

1. DAN / Sobota, 10. julij 2021

V soboto sva bila svata na poroki Anje in Nikota. Dobili smo se pred cerkvijo sv. Petra v Naklem, kjer je bila cerkvena poroka.  

 

 
 
Po zakuski pred cerkvijo, čestitkami in druženjem, smo se odpeljali v gostilno Pod Krvavcem.


 
 
Tam se je na prostem odvijal še civilni del poroke. Po njej pa smo nazdravili, se fotografirali, klepetali, družili, zabavali, smejali, jedli in plesali. 

2. DAN / Nedelja, 11. julij 2021

Prespala sva na parkirišču pri gostilni Pod Krvavcem. Zjutraj sva se še enkrat srečala s sorodniki, ki so spali v bližini. Dobili smo se v gostilni Pod lipo. Tam smo dolgo klepetali. Za kratek čas se nam je pridružila tudi nevesta, ženin pa je še spal. Ko smo se poslovili, sva se midva odpeljala na ogled gradu Strmol.

Grad Strmol

Ta se nahaja pri Dvorjah v občini Cerklje na Gorenjskem. Grad je bil v pisnih virih prvič omenjen leta 1287. Njegov lastnik je bil vitez Verijand Strmolski. Ta rodbina je imela grad v posesti do 15. stoletja, potem so se lastniki menjavali. Zadnji je bil industrialec Rado Hribar iz Ljubljane. Z ženo Ksenijo sta graščini dala današnjo podobo. Gospa Ksenija je imela za hišnega ljubljenčka krokodila. Ta je pri skupnem kopanju ugriznil gospodarja in končal nagačen. Grad stoji sredi parka z ribnikom.



Ribniki Češnjevek

Po sprehodu ob gradu in njegovi okolici, sva se odpeljala do ribnikov Češnjevek. Dva velika in eden manjši se nahajajo v vasi Češnjevek blizu Cerkelj na Gorenjskem. Na robu vasi so še pred nekaj desetletji izdelovali opeko. Ribniki so nastali, ko je nekdanje glinokopne jame zalila podtalna voda. Danes so ribniki skupaj z gozdom prebivališče mnogim ribam, pticam in rastlinam. Naravno ohranjeni otočki so del območja Nature 2000 in nudijo med drugim tudi življenjski prostor največjemu kačjemu pastirju v Evropi, velikemu studenčarju.  

Članski ribnik Češnjevek I.

Maketa nekdanje opekarne (cegvance) Češnjevek.


Ribniki so danes namenjeni predvsem gojenju rib in športnemu ribolovu. 

Manjši ribnik z lokvanji.

Turistični ribnik Češnjevek II.


Približane sive čaplje.

Otočke sredi jezera zasedajo sive čaplje, ki med drevesnimi štrclji lovijo ribe. Na tem mirnem kraju sva se parkirala do 17. ure. Bila sva brez plana in ker se nama domov ni prav nič mudilo, sva se odpeljala na Jezersko, kjer pa je začelo deževati.

Zgornje Jezersko

Parkirala sva ob potoku Jezernica nasproti športnega igrišča, kjer sva tudi prespala.

Ko je dež ponehal, sva se odpravila na sprehod. Čez most in cesto sva prišla do spomenika, usmerjevalnih in informacijskih tabel, hotela Vila Planinka in farne cerkve sv. Ožbolta.


Na informativni tabli sva prebrala, da so prvi znani napisi, da so ljudje živeli na območju Jezerskega iz leta 811, ko je bila na območju današnje Stare cerkve sv. Ožbolta postavljena majhna lesena kapela. Ime Jezersko je kraj dobil po velikem ledeniškem jezeru, ki je zalivalo dolini Ravenske in Makekove Kočne. Po velikem potresu leta 1348 je jezero počasi odteklo in za seboj pustilo ravno, rodovitno dno. Jezero v svoji knjigi Slava vojvodine Kranjske omenja tudi Janez vajkard Valvazor.



Ni komentarjev:

Objavite komentar