četrtek, 16. avgust 2018

Dolomiti in še več

2. DAN
Sreda, 15. avgust 2018

Valle di Cadore-Cibiana di Cadore-Passo Tre Croci-Passo Falzarego (70 km)

Iz Valle di Cadore do Cibiana di Cadore smo se odpeljali že zjutraj. Ob prihodu smo na začetku vasi hitro našli dober parkirni prostor. Po cesti smo se peš odpravili do cerkvice. Iz trgovine je prišel trgovec, nas vprašal, če si gremo ogledat murales, nas povabil v trgovino, kjer nam je prodajalka dala zemljevid in nam razložila, kje naj začnemo in končamo z ogledom. Cibiana de Cadore je majhna vasici v provinci Belluno in je razdeljena na zaselke Pianezze, Cibiana di Sotto in Masarie.


Pogled na zaselke.

Vzpon v zaselek Pianezze.

Ker je Cibiana dokaj oddaljena od drugih mest, so se ljudje začeli odseljevati in opuščati kmetijstvo, ovčerejo, kravjerejo, izdelovanje ključev, košar, copat....Leta 1980 se je občina odločila za oživitev vasi tako, da je poklicala italijanske in tuje umetnike z vsega sveta, da so na fasade hiš naslikali murales. Vsaka od njih predstavlja zgodbo, ki je karakteristična za hišo na kateri je naslikana (hiša trgovca, ključavničarja, sladoledarja, mlekarja, kovača...). Tako je postala Cibiana di Cadore muzej na prostem, ki ohranja umetniško in arhitekturno vrednost.




 


Cibiana di Cadore je obkrožena z vrhovi Pelmo, Antelao, Monte Rita in Monte Penna.












 










Kar dobri dve uri smo porabili za ogled vseh čudovitih stvaritev, ki so se nam ponujale na poti skozi zaselke. Žal nam bi bilo, če tega ne bi videli. Zadovoljni smo nadaljevali pot na Passo Tre Croci.


Parkirali smo na ogromnem parkirišču ob smučišču Faloria-Monte Cristallo. Od tam smo se na sprehod odpravili na Passo Tre Croci.

Hodili smo počasi, saj je bila okolica prečudovita.



Do tja in nazaj smo porabili 45 minut.

Od tam smo se odpeljali na Passo Falzarego, kjer smo tudi prespali.



Ni komentarjev:

Objavite komentar