ponedeljek, 5. oktober 2015

Pohod Vremska dolina - Brkini

Nedelja, 4. oktober 2015

Manjša skupina pohodnikov se nas je v nedeljo zbrala na 10. tradicionalnem pohodu  Vremska dolina - Brkini. Začetek pohoda je bil na znamenitem škofeljskem mostu pri Škofljah, vasici  na obrobju Vremske doline.   
Pod mostom teče reka Reka največja slovenska ponikalnica, ki izgine v skrivnostno podzemlje Škocjanskih jam.

Včasih so na škofeljskem mostu domačini prirejali tradicionalne skoke  z mostu v reko Reko.
 Pot smo začeli skozi vas Škoflje, ki je bila včasih rimska postojanka Scopoli.
Po makadamski cesti smo se začeli vzpenjati proti vasi Barka. Na posekanem delu smo se ustavili in se zazrli v dolino na vremska polja in železnico. 
Prispeli smo v vas Barka. V preteklosti je bila tu dobro razvita obrt, najstarejša je bila preja lana in volne. Znana je bila po krojačih, kovačih, čevljarjih, mizarjih.
 Krajši postanek smo naredili pred gostilno Ambrožič. Dobili smo čaj, pecivo in drugi kontrolni žig.

Po asfaltni cesti smo nadaljevali do Varej.
 
Mimo kužnega znamenja in spomenika NOB, smo se podali po gozdni poti na Artviže.



Prispeli smo do cerkvice sv. Socerba, ki se nahaja na razglednem hribu nad vasjo Artviže. S svojimi 817 m je najvišji vrh Brkinov. Cerkvica je bila zgrajena v 17. st.

Ob lepem vremenu je z vrha čudovit razgled na Vremščico, Vremsko dolino, Slavnik, Kras in Alpe na severu, proti jugu pa se razprostira Matarsko polje.
Od tam smo se spustili v vas Artviže.

Pri vaškem domu smo naredili postanek. Na pokušino smo dobili dobro domačo mešano marmelado in slivovec. V gajbici so nas čakala domača jabolka kosmački.
Od tam smo sestopili po markirani planinski poti skozi bukov in hrastov gozd do vasice Podgrad pri Vremah.V vasi na gričku je z visokim zidom ograjeno pokopališče. 
Nadaljevali smo proti vasi Zavrhek, kjer so nas prijazni domačini veselo sprejeli. 
V vasi Zavrhek bi lahko še dolgo klepetali, vendar nas je na Škofljah že čakala jota.

Po 14 km poti smo pohod zaključili na Dujčevi domačiji na Škofljah. V izkaznico, ki smo jo dobili na začetku pohoda smo dobili zadnji četrti žig.

Ko smo se vsi lepo posedli in uživali v jedi, je pričelo deževati. Vsi smo bili istega mnenja in zelo zadovoljni, da nam je bilo vreme naklonjeno in nam med pohodom prizaneslo z dežjem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar