torek, 16. november 2021

Od cerkvice sv. Kvirika do spodmolov Veli Badin

1. DAN / Petek, 5. november 2021

Po nekaj deževnih dneh, je bil napovedan lep sončen vikend. Najin tokratni izlet je bil namenjen živordečemu ruju in spodmolom, ki so glavna posebnost apnenčastega ostenja Veli Badin. Odpeljala sva se proti Črnemu Kalu, Kubedu, Gračišču in vasi Sočerga. Pri oznaki sv. Kvirik sva zavili levo in prispeli do cerkvice sv. Kvirika. Tam sva parkirala in se po nezahtevni, markirani poti odpravila do bunkerja, naravnega mostu in spodmolov Veli Badin.

Cerkvica sv. Kvirika iz 11. stoletja.

Panoramska tabla s pogledom na hrib Lačna, Kokoš, Kuk, Slavnik,...

Ruj svojo podobo skozi vse leto spreminja. Zanimiv je že spomladi, ko cveti in je rumenkasto zelene barve. Ko plodni cvetovi zorijo, se peclji jalovih cvetov pokrijejo z dlačicami rjavo rdeče barve in grm s svojimi lasuljastimi soplodji postane zelo opazen. V jesenskem času pa je najlepši, ko se listi obarvajo v rumeno, oranžno in rdečo barvo.



Bunker

 




 

Naravni most

Lok mostu je dolg približno 6 metrov, obok pa je visok okoli 2,5 metra.

Na informacijski tabli blizu spodmolov piše, da so glavna posebnost apnenčastega ostenja Veli Badin spodmoli, ki spadajo med največje v Sloveniji. Največji med njimi je globok 13 metrov in visok 12 metrov. Zaradi značilnega zvočnega učinka so znani kot Ušesa Istre. Nastanek spodmolov ni dokončno pojasnjen, najverjetneje gre za kombinacijo različnih dejavnikov: tektonskega, temperaturnega, korozivnega in verjetno tudi biološkega.

V bližini spodmolov je bilo zelo toplo. Ko sva tam sedela in občudovala vso to čudo narave, je na drevo v bližini priletel puščavec. Nekaj časa sva poslušala njegovo melodično oglašanje, potem pa se je vrnil v tople in navpične skale, kjer ima svoje domovanje. Kmalu sva se tudi midva počasi odpravila nazaj.

S parkirišča sva se odpeljala na PZA Koper.

2. DAN / Sobota, 6. november 2021

Zvečer sva se sprehajala po Kopru in prišla tudi na Titov trg. Ravno takrat se je v stolnici Marijinega vnebovzetja nahajal predsednik Pahor, ki se je udeležil bogoslužja in inavguracije novih orgel. Bila sva radovedna, pa sva za kratek čas vstopila v cerkev.

3. DAN/ Nedelja, 7. november 2021

V mestnem jedru Kopra so že postavljene nekatere živalske in pravljične figure ter svetlobno okrasje. 

Ko sva prišla na Titov trg, se je ravno takrat v cerkvi Marijinega vnebovzetja odvijala maša. Vstopila sva, saj sva želela slišati kako zvenijo nove, največje cerkvene orgle v Sloveniji. Po končani maši, sva si jih tudi od blizu ogledala. 

Popoldan sva zapustila PZA in se odpeljala v Strunjan, kjer sva kupila kakije. "Natovorjena" z njimi sva se odpeljala domov.  


Ni komentarjev:

Objavite komentar