nedelja, 15. avgust 2021

Kamp Mon Perin Bale / Fort Forno

2. DAN / Petek, 13. avgust 2021

Že naslednji dan sva se ob 18. uri s turističnim vlakcem odpeljala iz kampa San Polo v kamp Colone. 

Od tam sva se peš odpravila na ogled utrdbe Fort Forno.



Obrambno skupino Barbariga je sestavljalo kar šest objektov (obalna utrdba fort Forno, baterija Benedetto in Caluzzi in tri kopenske utrdbe Paravia West, Paravia Ost in zaklonišče pehote Untertritt). 


Fort Forno je obalno poligonalna oklepna utrdba iz časa Avstro-Ogrskega cesarstva. Zgrajena je bila leta 1904 z namenom zaščite glavnega pristanišča vojne mornarice, ki se je nahajala v Pulju in je varovala Fažanski kanal in Brione.  






Po ogledu utrdbe sva ugotovila, da sva se prepozno odpravila iz kampa San Polo in za ogled ostalih nama je zmanjkalo časa.

Nazaj v kamp San Polo sva se vračala peš, saj bi morala na vlakec čakati kar 45 minut. 

V zalivu Colone so bili leta 1992 odkriti ostanki dinozavra, ki jih je po naključju odkril potapljač Dario Boscarolli iz Monfalconea. 


V bližini recepcije kampa Colone se nahaja skulptura, ki je posvečena Timu Berners Leeju, ki je marca 1989 postavil temelje, na podlagi katerih je leta 1991 nastala spletna stran. 

Druga skulptura se nahaja v bližini parkirišča za Paleo park. Posvečena je ameriškemu risarju animiranih filmov in producentu Walterju "Walt" Disneyu. 



Do kampa sva hodila 35 minut.

Zvečer, ko je bilo že temno, sva se odpravila na obalo. Želela sva videti meteorski dež Perzeidov, ki se pojavi vsako leto avgusta in je v tem času najbolj viden. Posedla sva se na obalo in čakala. Pred nama se je rdečila luna, nad nama pa so švigali zvezdni utrinki. Bilo je prelepo.

3. DAN / Sobota, 14. avgust

Sobota je bila dan za branje, plavanje in poležavanje. Tokrat sem s sabo na dopust vzela knjige iz domače in mestne knjižnice. 

 

Ljubezensko-kriminalni roman Strastna razmerja je napisala Matea Reba (1962), slovenska mladinska pisateljica.

Povest Dora iz leta 1938 je napisala Pavlina Pajkova (1854-1901), slovenska pesnica in pisateljica.  

V mestni knjižnici sem si izposodila knjigo Kaj pa, če je pravi, priljubljene ameriške pisateljice ljubezenskih romanov Susan Elizabeth Phillips.


Ni komentarjev:

Objavite komentar