sobota, 27. marec 2021

Trstelj po grebenu Črnih hribov

Petek, 26. marec 2021  

Napovedan je bil sončen in topel dan, pa je zjutraj padla ideja, da se odpravimo na Trstelj in sicer po grebenu Črnih hribov ali Bricevi planinski poti. 

Odpeljali smo se v Cerje. Parkirali smo na parkirišču v bližini informativne table Drevored hvaležnosti, ki krasi glavni dostop do Pomnika miru. Na njej smo prebrali, da je Drevored hvaležnosti nastal v okviru pobude za pogozdovanje Cerja po katastrofalnem požaru leta 2019.

Po kratkem postanku za razglede pri Monumentalnem pomniku braniteljem slovenske zemlje, smo se odpravili proti Trstelju.

"Vlakec" z gosenicami pinijevega sprevodnega prelca.

Že tu smo opazili prve gosenice pinijevega sprevodnega prelca, ki so se v sprevodu ena za drugo pomikale proti mestu, kjer se bodo zabubile.


Sprva nas je pot vodila po ravninskem delu mimo črnih od ognja uničenih dreves.  

Na vrhovih borovcev smo že od daleč opazili bele zapredke gosenic pinijevega sprevodnega prelca.


Pinijev sprevodni prelec je vrsta metulja, ki v gozdovih ne povzroča škode. To pa ne velja za njegove dlakave gosenice, ki s svojimi strupenimi dlačicami povzročajo alergične reakcije pri ljudeh in živalih. Skupinsko objedajo iglice borovcev in s tem povzročajo ogromno škodo.

Gosenice od marca do aprila zapustijo svoja gnezda in se zabubijo v vrhnjem sloju tal ali stelje.


Fajti hrib (434 m).

Prvi od osmih hribov na naši poti je bil Fajti hrib. Tam stoji informativna tabla s povzetkom iz knjige Po sledeh soške fronte.


Veliki vrh (463 m).

Od tam smo skozi borov gozd nadaljevali na Veliki vrh.

Na poti smo videli številne rove in kaverne iz 1. svetovne vojne.

Renški vrh (449 m)

Naš tretji hrib je bil Renški vrh, sledila mu je Vrtovka, Lešenjak, Stolovec, predvrh Stola, Stol in še najvišji osmi vrh v grebenu Črnih hribov Trstelj. 

Vrtovka (502 m)

Lešenjak (552 m)

Stolovec (563 m)

Predvrh Stola

Stol (629 m)

Pomladanski jeglič



Trstelj (643 m)


Na Trstelju smo naredili postanek za malico in razglede.

Po isti poti smo se vračali nazaj.

Po 5.50 urah smo bili nazaj pri Monumentalnem pomniku braniteljem slovenske zemlje. Prehodili smo 18,1 km. 

 

Zvečer se nam je na nogah pojavil močan srbež. Predvsem v predelu nogavic so se nam naredili izpuščaji, podobni rožnatim bunčicam. Vsi trije smo prvič dobili trombidiazo (gamsje garje), alergično reakcijo na ugriz drobnih ličink rastlinskih pršic iz rodu Trombiculidae. Te se nahajajo v travah, velike so 0,4 mm. Na koži se zadržijo le krajši čas. Srbečica je zelo intenzivna in tudi mazanje s kamagelom in drugim mazilom nam ni pomagalo. Izpuščaji so po treh dneh postali bolj izraziti in srbeči. Srbenje lahko traja teden dni, izpuščaji pa od dveh dni pa tudi do nekaj tednov. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar