sreda, 13. november 2019

Martinovanje v Ormožu

1. DAN
Petek, 8. november 2019

S prijateljema smo se že kakšen mesec nazaj dogovorili, da se skupaj odpravimo na martinovanje. Izbiro kraja sva prepustila njima in izbrala sta Ormož.


Prvi postanek smo naredili na Trojanah.


Na poti je bilo vreme prav muhasto. Imeli smo sonce, meglo, dež. Zapeljali smo se čez Puhov most, ki je del južne obvoznice mesta Ptuj in prečka reko Dravo. Most je dolg 430 m in širok 18,7 m. Ime je dobil po izumitelju in proizvajalcu vozil Janezu Puhu (1862-1914).




V Ormožu smo med tremi lokacijami za prenočevanje izbrali parkirišče ob ribniku.


Ko smo parkirali, smo se odpravili v staro mestno jedro. Izbrali smo pot, ki nas je vodila skozi velik grajski park. V parku se nahaja kapela z grobnico zadnjih lastnikov gradu.

 

V parku je zasajeno veliko število dreves. Med jeseni, topoli, hrasti, lipami, se najde tudi tulipanovec, maklura, ginko. Tla v parku so prekrita z listjem. Nekdo se je z listjem poigral in z njim oblikoval človeško podobo.  


Na spominski aleji pred gradom, se je prav takrat odvijala slovestnost ob 90. obletnici rojstva častnega občana in vinskega svetovljana Stanka Čurina.

 

Odkrili so njegov doprsni kip, ki se je pridružil ostalim kipom pomembnih mož Ormoža in okolice.



Po odkritju doprsnega kipa smo se preselili v Belo dvorano na Grajsko pristavo. Tam smo si ogledali predpremiero filma o njegovem življenju in delu.

 







V drugi dvorani smo se še malo podružili in popili kozarec njegovega znanega vina. Mimogrede pa smo si ogledali še razstavo Lutke in maske, avtorice Eke Vogelnik.

 



Iz Grajske pristave smo se preselili na grajsko dvorišče. Tam smo počakali na razglasitev zmagovalca turnirja Naj špricar in zmagovalca Turnirja mladih vin.



 

 


Po končani razglasitvi smo odšli v grajsko klet Unterhund, kjer je bila degustacija vin in krst mošta.







S kleti smo se sprehodili do blagovnice Tima, kjer smo si ogledali razstavo kulinaričnih dobrot Društva kmečkih žena Ormož.







Od tam smo še enkrat odšli v Belo dvorano, kjer je bilo odprtje razstave del likovno-literarne kolonije Malek 2019 z naslovom na Sončni strani galaksije in 4. postavitev Rastoče knjige Ormoža. Predstavil se nam je tudi mladi ormoški ustvarjalec Denis Žuran s svojim pesniškim prvencem  Na sončni strani galaksije.

Od 21. ure naprej pa je bila v Martinovem šotoru zabava za vse generacije s skupino Poskončni muzikanti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar