sreda, 24. oktober 2018

Iz Podgorja na Slavnik in Grmado

Torek, 23. oktober 2018

Zamikal nas je Slavnik, pa smo se odpeljali v vas Podgorje. Parkirali smo v bližini športnega igrišča. Za vzpon smo si izbrali eno od neoznačenih, krajših poti, ki nas je strmo vodila proti vrhu.


Hodili smo po prijetnem, jesensko obarvanem gozdu.


 

 

Na poti smo presenečeni opazili tablice pritrjene na deblu dreves s pesmicami Gozd jeseni od Neže Maurer, pa Večni krog od Janeza Menarta, Truden, ubit od Srečka Kosovela, Oj, Triglav, moj dom, kako si krasan od Matije Zemljiča in Planinska od neznanega avtorja.


Med branjem pesmic in šelestenju listov v krošnjah dreves, smo hitro prispeli na planjavo, kjer smo uzrli Tumovo kočo z oddajnikom. Koča nosi ime po dr. Henriku Tumi (1858-1935), znanem slovenskem alpinistu, planinskem ideologu, botaniku, politiku in narodnem buditelju.




Krtine so zakon.





Slavnik (1028 m)

Ko smo se okrepčali in se naužili razgleda, smo se odpravili čez vrh Cigana (988 m) na Grmado (1001 m), kjer stoji požarna opazovalnica.


Pogled na Grmado oz. Mali Slavnik.

Na vrhu Grmade (1001m)

Z Grmade pogled na Slavnik.



Za vračanje nazaj smo si izbrali daljšo, položnejšo pot. Sledili smo markacijam, ki so nas vodile po makadamski cesti. Vseskozi nas je grelo sonce in korak za korakom smo se spuščali v dolino. Po 1,25 ure smo prispeli v vas Podgorje.







Ni komentarjev:

Objavite komentar