torek, 26. december 2017

Vremščica (1027 m)

Nedelja, 24. december 2017

V nedeljo zjutraj so bile na delovnem pultu razporejene že vse sestavine za peko potice. Pa je prišel Cene in nam predlagal, da gremo na Vremščico. Zunaj je sijalo sonce, obetal se je lep dan. Ni nam bilo treba dosti razmišljati. Izbrali smo Vremščico.


Parkirali smo v Senožečah na Zgornjem trgu. Od tam nas je čakala 1 ura in 45 minut hoje. Pred odhodom smo si ogledali jaslice, vago, doprsna kipa in kamnita korita.

Tehtnica in jaslice.

Senožeče so v srednjem veku dobile tržne pravice. Že pred prvo svetovno vojno so s tehtnico, ki so jo pripeljali iz Vrem, tehtali živino, vozove z drvmi in senom in celo manjše tovornjake, ki so jih prodajali.

Rudolf Cvetko.
Danilo Zelen.

Rudolf Cvetko (1880-1977) je bil nestor slovenskega sabljanja in prvi olimpionik.

Danilo Zelen (1907-1941) je bil vojaški vodja organizacije TIGR. Leta 1941 je padel v prvem spopadu z italijanskim okupatorjem na Slovenskem.


Spogledovanje z osličkom.
 
Po veliki glavi z dolgimi uhlji smo pobožali radovednega oslička. Ob tem smo se spomnili, da so oslički lahko včasih zelo trmasti. Imajo močan karakter, so vzdržljivi, pogumni, potrpežljivi, delovni, družabni. 

Vijugali smo med drevesi in se sklanjali pod vejami.

Proti vrhu.

Pogled nazaj.

Vrh.

Pa gremo nazaj.

Valovanje.

Drsanje brez drsalk.

Še malo gor.

Ponovno pri osličkih, ki so nas vsi hkrati z glasnim riganjem pozdravili.

Zgornji trg.
Kamnita korita "Pr kali", ki so služila za napajanje živine. 

Imeli smo se zelo lepo, vreme je bilo čudovito, prav tako vzpon na Vremščico. Sestavine za potico pa doma pridno čakajo na turobno vreme in dež.



Ni komentarjev:

Objavite komentar