četrtek, 14. september 2017

Crngrob

Sreda, 13. september 2017

Po deževnih dnevih so vremenoslovci končno napovedali edini sončni dan v tednu. Izkoristili smo ga tako, da smo se zapeljali do naselje Crngrob, ki leži v Občini Škofja Loka. Znan je po sloviti romarski cerkvi Marijinega oznanenja, ki je ena najlepših cerkva in eden najpomembnejših umetnostnih spomenikov v Sloveniji.

Cerkev Marijinega oznanenja.

 

Ajdovska deklica.

Legenda pravi, da je pri gradnji cerkve pomagala ajdovska deklica, ki je včasih živela v gozdovih Crngroba. V predpasniku je prinašala velike skale, v ogromnem škafu pa jim je podajala vodo iz Save. Pri tem je bila tako pridna, da se je prehladila in umrla. 

Čokat zvonik z baročno kapo.
Freska sv. Krištofa z Jezusom na rami.


V 19. st. so cerkvi dozidali neogotsko lopo.

Odtis podkve turškega konja.

Legenda pravi, da je turški vojskovodja hotel na konju prijahati v cerkev in jo oropati, vendar je takoj oslepel. Ker ni hotel odnehati in je še naprej jezdil proti oltarju, pa so se tla pod konjem začela udirati.

Znana freska "Sveta Nedelja" iz delavnice Janeza Ljubljanskega.

Freska izvira iz 15. st. in prikazuje opravila, ki so bila v tem času ob nedeljah prepovedana.

 

Rdeče znamenje.



Delno smo se sprehodili po sloviti božji poti. Ustavili smo se pri Rdečem znamenju, ki je bilo postavljeno okrog leta 1500 in spada med najstarejša znamenja na Slovenskem. 

Pri kapelica sv. Križa smo se obrnili.


Na poti nazaj smo se sprehodili po gozdu, srečali gobarje, z njimi poklepetali in se po barvi listov zavedli, da počasi prihajajo vse bolj mrzli dnevi.




Ni komentarjev:

Objavite komentar