sreda, 2. avgust 2017

Blegoš

Torek, 1. avgust 2017

Zadnji obisk Blegoša smo naredili v mesecu februarju. Danes pa nas je zopet zamikalo, da ga obiščemo. Tako smo se zgodaj zjutraj odpeljali proti smučišču Črni vrh in še naprej do manjšega parkirišča ob cesti.  

 

Po 1 uri in 15 minut smo že zagledali kočo.

Pogled na vrh Blegoša.

Na poti do vrha so se nam pogledi večkrat vrnili nazaj na kočo in gore.


Močvirna samoperka.


Poleg močvirne samoperke, Blegoš krasijo tudi navadna pogačica, Clusijev svišč, dlakavi sleč, črna murka, vretenčasti ušivec. Vse te cvetlice lahko občudujemo od maja pa vse do konca oktobra. V tem času smo mi opazili samo močvirno samoperko, ki se je skrivala v zavetju bunkerja. 

Na vrhu.

Na vrhu smo se odločili, da se spustimo na Prvo ravan. Želeli smo se sprehoditi po delčku Rupnikove linije z nadzemnimi in podzemnimi utrdbami.



Goba kadilček.


Lačni sitega nosi.
Dlakavi pelodar.

Dlakavi pelodar se pojavlja v goratih predelih od junija do julija. Opazimo ga na cvetovih, predvsem na kobulnicah in osatih. Hranijo se s pelodom. 

Spomenik na Prvi ravan.

Bunker na Prvi ravan.
Pogled skozi lino.
Od tu smo se odpravili nazaj proti koči na Blegošu.

 

 


Daljši postanek smo naredili na gričku nad kočo s pogledom na Triglav in ostale čudovite gore.


Kar v žep planinskih hlač se je hotel skriti tale kozliček.

Nekaj diši.

Bilo nam je lepo. Kljub napovedanim visokim temperaturam, nam ni bilo prehudo vroče. Po dolgem počitku, smo se odpravili nazaj in v 40 minutah prispeli do avtomobila. Na poti proti domu smo se odločili, da bi bilo super, če bi si noge in tačke ohladili v bistri, čisti vodi. Tako smo zavili do Divjega jezera in se v njegovi bližini prepustili blagodejnemu dotiku hladne vode.






Ni komentarjev:

Objavite komentar