nedelja, 22. januar 2017

Cerje

Sobota, 21. januar 2017

Cerje leži na severnem robu kraške planote nad Lokvico.

Prava pot.
 

Smerokaz Cerje.
Kamniti možic.





Pomnik braniteljem slovenske zemlje

Pomnik braniteljem slovenske vojske stoji na razglednem vrhu Cerje na zahodnem robu kraške planote. Zasnovan je kot stolp oz. trdnjava v sedmih etažah, kjer bodo predstavljena različna obdobja slovenske zgodovine. Uradno še ni odprt, ker vse etaže še niso opremljene.




 





 




Zadnja etaža ima razgledno ploščad, ki simbolizira pogled v prihodnost. Od tu se vidi na severni del Jadranskega morja, Furlanijo, Dolomite, Julijske Alpe in Vipavsko dolino.

Spomenik-kažipot in Borojevićev prestol

Spomenik-kažipot je bil postavljen v čast poveljniku VII. avstro-ogrskega korpusa nadvojvodi Jožefu. Imel pa je tudi funkcijo smerokaza, saj označuje razdaljo do Lokvice (1,2 km ) in Kostanjevice (2,5 km). Postavili so ga pripadniki pehotnega polka št. 43 iz Karansebesa v Romuniji.

 


Spomenik-kažipot.
 

Sestavni del spomenika so tudi granate, ki so postavljene na vseh vogalih in na vrhu. Napis zadaj na spomeniku ERBAUT VOM K.u.K. IR 43 pove, da ga je zgradil 43 pehotni polk.
Borojevićev prestol-kamniti stol.
Borojevićev prestol je dobil ime po poveljniku V. avstro-ogrske armade Svetozarju Borojeviću von Bojni.
Lesena romunska kapelica.

Jama Pečinka

Jama Pečinka je ena izmed jam v bližini Lokvice na Krasu. Vhod v jamo je zaprt s kovinskimi vrati.  V času 1. svetovne vojne je služila kot zavetišče za vojake. Opremljena je bila s pogradi za vojake in kabinami za častnike.
Smerokaz za jamo Pečinka.
Informativna tabla.


S kovinskimi vrati zaprta jama.


Na poti domov




Ni komentarjev:

Objavite komentar