nedelja, 25. september 2016

Kamp Zablaće Baška / Jama Biserujka

9. DAN
Petek, 16. september 2016

Napovedano poslabšanje vremena nas je v petek prepričalo, da z dopustom zaključimo. Ker pa smo se iz kampa odpravili ob 12 uri in še nismo želeli domov, smo se odločili, da si ogledamo podzemni biser jamo Biserujko, ki se nahaja v bližini vasi Rudine.
Na informativni tabli smo si prebrali, da so jamo odkrili pred več kot 180 leti. Med ljudmi se je razširila legenda, da je v jami skrito tihotapsko blago in tako je dobila ime. Dolga je 111 m in njena konstantna temperatura je od 12 do 18 stopinj Celzija. Čeprav je jama majhna, se v njej nahajajo čudoviti  stalaktiti, stalagmiti in kalcitni stebri.

Od parkirišča proti jami.

Hišica za nakup kart in vhod v jamo.


Vhodni del.





Rekonstrukcija jamskega medveda.

Poučna pešpot Biserujka - zaliv Slivanjska - parkirišče

Po ogledu jame, smo naredili še poučno krožno pešpot, ki vodi od jame do Slivanjskega zaliva in nazaj do parkirišča. Traja približno 30 minut. Na poti je postavljenih pet poučnih tabel z zanimivimi detajli o kraški pokrajini, rastlinju, burji.
Začetek pešpoti in prva tabla.
Pogled na Slivanjski zaliv.
Slivanjski zaliv in razvaline nedokončanega gostinskega objekta.

Majhno pristanišče.

Kamnita pokrajina.
Nizko rastlinje.



Bodičevo grmičevje.


Ograjena vrtača.

S suhozidom ograjena pokrajina.

Parkirišče.

Postanek v trgovskem centru Omišalj.

Dežuje.

Povsod je lepo, doma je najlepše.
Ko ob prihodu domov zagledamo cerkev sv. Trojice, nas vsakič preseneti in razveseli. Ja, radi gremo od doma, saj je povsod lepo in zelo radi se vrnemo domov, ker je doma najlepše.

Ni komentarjev:

Objavite komentar