sobota, 5. september 2015

Belopeška jezera / Laghi di Fusine

Sobota, 29. avgust 2015

Sobotno jutro smo zapustili v megli in se odpravili proti dvema jezeroma, ki se nahajata blizu italijanskega Trbiža, na tromeji med Slovenijo, Italijo in Avstrijo. Lahko jih imenujemo Belopeška, Mangartska, Fužinska, Klanška jezera ali po italijansko Laghi di Fusine.


Na Jesenicah smo naleteli na manjši zastoj in se počasi premikali do Kranjske Gore. Od tam naprej pa smo hitro prečkali bivši mejni prehod Rateče. S pomočjo GPS smo se pripeljali do odcepa za Belopeška jezera in prispeli na brezplačno parkirišče. Bila je sobota in parkirišče je bilo zasedeno z avtomobili in kamperji.



Po parkiranju, smo si pri lesenem stričku z brado in košatimi brki natočili vodo. Potem pa smo se ustavili še na WC-ju, ki se nahaja v leseni hiški zgoraj.


Po kratkem postanku, smo se že odpravili na ogled Zgornjega jezera.


Po mehkem, širokem travniku smo začeli pot okrog jezera.


V kristalno čistem jezeru so plavale male ribice.

Skala, korenine, drevo
Korenine na potki.
Hodili smo po mehki poti posuti z iglicami. Pazili smo na dvignjene, zavite korenine dreves. Občudovali smo nenavadne oblike, ki jih je ustvarila narava. Na veliki skali, prekriti s koreninami je raslo zeleno drevo.
Raziskovanje
 

Skrivnostna okolica in nežna barvitost jezera, je bila prava vaba za kopanje.

Pravljično.

Popisana

Polepšan.

Počasi zapiramo očke.

Ko smo krožno zaključili sprehod, smo prijetno utrujeni vsak po svoje lenarili.


V čudoviti naravi smo si prav hitro napolnili baterije in se odpravili na ogled Spodnjega jezera. Nekaj časa smo hodili ob Zgornjem jezeru, potem pa zavili proti plezalni steni.


Od tam smo se spustili do Spodnjega jezera.

Objeta

Potopljena
Zagledana

Čudoviti odsevi.
Gostišče.
Umetno zajezeno.

Prebivalki jezera.

Restavracija.
Pogled na Mangart
Zelo lep je bil sprehod okoli Spodnjega jezera. Občudovali smo barvitost jezera, nenavadno prepletene in razvejane korenine, potopljena drevesa, velike in male skale. Posedeli smo na klopci in se zazrli v mogočne gore, ki so izstopale v soncu ali se skrivale v rahli meglici.

Ni komentarjev:

Objavite komentar