torek, 28. april 2015

Kamp Bi Village Fažana

Sreda, 22. april 2015

Zbudili smo se v sončen, topel dan brez vetra.
Najtoplejši dan smo izkoristili za martinčkanje in jutranje opazovanje premikanja v travi.
Med martinčkanjem so nas zabavale neboječe šoje, vrane in kosi. Posedale so po drevesih, se lovile in v naši bližini iskale mrvice hrane. Žejo so si gasile tako, da so sedele na pipi in po kapljicah pile vodo. Celo žolna je prišla na obisk in trkala po deblu drevesa.
Ker nam je težko predolgo lenariti, smo se s kolesom odpeljali do Fažane, ki je le en kilometer oddaljena od kampa. Fažana je majčkeno turistično mestece. Ima nekaj restavracij, lokalov in pristan, kjer pristajajo manjše ladje.


 
Ob prihodu smo na kolesarskem stojalu parkirali in zaklenili kolesi. Peš smo se sprehodili po parku s skulpturami sardel fažanskih umetnikov, saj sardela že stoletja simbolizira Fažano.
V centru Fažane smo si od zunaj ogledali cerkev sv. Kuzme in Damjana. 

Po ozki uličici smo prišli na trg s cerkvico Karmelske Matere Božje z lopico in zvonikom iz 9. stoletja, ter freskami iz 15 st..

V rimskem obdobju je bila Fažana znana po proizvodnji amfor, velikih glinenih posod in strešne opeke.

Danes je Fažana poznana kot izhodišče v narodni park Brione. Kar nekam prehitro smo prehodili ozke ulice. Potem smo posedeli na klopci in opazovali turiste, ki so se ravno takrat izkrcavali ob prihodu z Brionov.
Zvečer pa, ko je sonce tonilo proti obzorju in morje mirno in pisano valovalo, smo bili pripravljeni na odhod v avtodom.

Ob vračanju pa nas je nad počitniškimi hišicami in drevesi še enkrat presenetilo nebo. Na njemu so plavali rožnato obarvani oblaki. Bilo je prelepo.  

Ni komentarjev:

Objavite komentar