sobota, 21. februar 2015

Branik in grad Rihemberk

Četrtek, 19. februar 2015

Četrtkova vremenska napoved nas je zvabila na izlet v manjše naselje Branik, ki leži v Vipavski dolini.

 
Parkirali smo na parkirišču z vodnjakom in spomenikom Tigrovcem.


Sprehodili smo se skozi Branik. Ustavili smo se pri spomeniku, ki je posvečen Alojziju Baronu Widmayerju generalnemu majorju, junaškemu poveljniku v turških in francoskih vojnah. Tudi mimo kipa Simona Gregorčiča nismo mogli, ne da bi se ustavili.

Prišli smo do Krajevnega urada Branik, na katerem je spominska plošča posvečena Simonu Gregorčiču in spominska plošča ob 100 obletnici čitalnice ustanovljene leta 1867.
Naš sprehod smo tu zaključili in se vrnili nazaj še do vojaškega pokopališča iz prve svetovne vojne. Tu so pokopani vojaki, ki so padli na bližnjih bojiščih ali pa so umrli v vojaški bolnišnici Branik. Ohranjeni so betonski križi, ki so pritrjeni na zid. Od tu smo prav lepo videli tudi cerkev sv. Urha. Vrnili smo se do    parkirišča, saj nas je čakal grad Rihemberk.
Grad Rihemberk ali grad Branik stoji na kopastem griču sredi strmega pobočja nad Branikom. Je največji in najstarejši grad na Primorskem. V zgodovinskih virih se omenja leta 1230.
Mogočno obzidje z okroglimi obrambnimi stolpi dominira nad okolico.
Vhodni obrambi stolp in že dolgo časa s ključavnico zakljenjena vhodna vrata. Res je bil lep februarski dan in res smo spet videli še en delček naše Slovenije.
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar