sreda, 4. september 2013

Trdnjava Nehaj Senj

Torek, 20. avgust 2013

Vreme se je poslabšalo, napovedana je večdnevna burja in mi odhajamo domov.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Odpeljemo se še zadnjič do obale. Morje je razburkano, nabirajo se temni oblaki. Tudi rahlo začne deževati.

???????????????????????????????Na poti nas vseskozi spremlja močna burja in se zaletava v nas. Pred nami vozita italijanska AD in tako počasi, da se nabere dooolga kolona. Nekateri so nestrpni in trobijo, prehitevati ni mogoče. Rabimo postanek in odločimo se, da se ustavimo v Senju in si ogledamo zgodovinsko trdnjavo Nehaj, ki se nahaja na hribu nad mestom.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Burja nas kar premika, ureja frizuro in oblačila frfotajo. Kljub štirim tačkam me zanaša in drugi obiskovalci se mi smejijo in pravijo, da imam srečo, ker sem privezana.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Trdnjava Nehaj, simbol mesta Senj je bila zgrajena leta 1558 pod nadzorom kapetana in generala hrvaške Vojne krajine Ivana Lenkovića in kapetana Herbarta VIII. Auersperga Turjaškog. Zgrajena je bila iz materiala porušenih cerkev, samostana in hiš, ki so bile zunaj mestnega obzidja. Je kvadratne oblike in usmerjena proti stranem neba.

??????????????????????????????? V Parku Nehaj se nahaja spomenik Kalvarija, ki je bil zgrajen leta 1740. Verniki ga obiskujejo celo leto. Do njega vodi križev pot s 14 postajami. ???????????????????????????????S Parka je enkraten pogled na mesto Senj. Bilo nam je žal, da je tako močno pihalo in smo si ogledali le delček vsega. Tudi ogled notranjosti trdnjave smo pustili za naslednjič, ko se bomo potikali po tem koncu sveta in burje ne bo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar