sreda, 28. november 2012

Italijanska kostnica

Nedelja, 25. november 2012
Italjanska kostnica je veličasten spomenik, ki je zgrajen okoli cerkve sv. Antona na hribčku nad Kobaridom. Septembra 1938 jo je odprl Benito Mussolini.
Začetek poti iz centra mesta.
 

Do kostnice vodi asfaltna cesta, ob kateri so postavljene postaje križevega pota. Sprehod do vrha traja približno deset minut.
Zgrajena je v obliki osmerokotnika s tremi koncentričnimi krogi, ki se proti vrhu zožujejo. Prav na vrhu stoji cerkev sv. Antona, ki je bila zgrajena že mnogo prej, saj je bila posvečena leta 1696. Kostnico sta oblikovala kipar Giannino Castiglioni in arhitekt Giovanni Grappi.
Spominska plošča
Kostnica je bila zgrajena v spomin padlim italijanskim vojakom v prvi svetovni vojni. Vanjo so prenesli posmrtne ostanke 7014 neznanih in znanih padlih vojakov z okoliških vojaških pokopališč. Vojaki so padli v okolici Tolmina, Kobarida in Rombona. 

 



Na ploščah v zelenem marmorju so po abecedi vklesani priimki in imena vojakov z vojaškimi čini in pri vsakem piše v italijanščini Presente (Prisoten) in tudi plošče neznanim vojakom.
 
Vhod v cerkev svetega Antona in njena notranjost.
Po isti poti smo se vrnili v center Kobarida. Vreme res ni bilo sončno, vendar kljub slabim napovedim tudi dežja ni bilo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar