petek, 19. april 2019

Potepanje po Bosni in Hercegovini

Četrtek, 18. april 2019
9.DAN

Laktaši-Prijedor-Kozara-Jasenovac-Brežice (314 km)

Prijetno in mirno je bilo spanje pred hotelom San. Takoj po zajtrku smo zapustili Laktaši in se odpeljali v 45 km oddaljeni Prijedor.

Prijedor

Ko smo prispeli v Prijedor, smo poiskali parkirišče v bližini Aleje Ljubavi. Od tam smo se čez most na reki Sani odpravili na ogled lepo urejenega Prijedora.



Mural


Prijedor je edini na Balkanu po številu akademskih umetnikov, ki od tu izhajajo. Danes se tam nahaja Združenje likovnih umetnikov Prijedor, ki je zasnovan s ciljem podpreti umetnike v njihovem delu in promociji, ter istočasno prispevati h kulturnemu razvoju mesta. V okviru tega je nastal projekt "Prijedor-grad murala, s katerim bi radi naredili še bolj prepoznavno mesto.

Čaršijska džamija

Šeširdžija

Šeširdžija je delo akademske slikarke Nataše Konjević. Mural vsebuje številne simbole, ki so značilni za tisto območje (narodni junak Mladen Stojanović, reka Sana, spomenik Kozara, prva železniška proga iz BiH, ki je potekala skozi Prijedor...).

Mali mestni trg
Žeja
 



Recepte smo si lahko prebrali kar na ulici.

Bosanski lonac

Spomenik borcem za svobodo (1990-1995)

Reka Sana

Po ogledu Prijedora, smo obiskali Nacionalni park Kozara (vstopnina 2 KM).

Spominski kompleks na Kozari



Spominski kompleks na Kozari sestavlja spomenik na Mrakovici, spominski zid in muzej. Spomenik, ki je delo kiparja Dušana Džamonje, je 10. septembra 1972 svečano odkril Josip Broz Tito.


S svojo višino 33 metrov spomenik na simboličen način predstavlja veličino svobode, njegov središčni del pa pogum borcev in vso dramatičnost tedanjega časa.




Na spominskem zidu so na ploščah napisana imena in priimki 9.921 padlih borcev.


V bližini muzeja se nahaja "Titova vila", v kateri je prenočil samo enkrat, ob otvoritvi spomenika na Kozari. Tam smo opazili veliko policijskih vozil in policajev. Menda se je prav tisti čas tam odvijal nekakšen sestanek.


Vstopili smo v muzej (vstopnina 1 KM), kjer se nahaja stalna razstava Kozara v narodnoosvobodilni borbi. Ogledali smo si fotografije, slike, knjige, orožje in ostale predmete iz druge svetovne vojne.


Po ogledu smo se odpravili proti meji. Vozili smo se skozi vasi Knežica, Kozarska Dubica, Draksenić do mejnega prehoda Gradina-Jasenovac. Za zadnji ogled smo si pustili Spominski kompleks v Jasenovcu.

Spominski kompleks v Jasenovcu

Spominski muzej so že zapirali, ko smo tja prispeli. Vseeno so nam dovolili, da smo si ga na hitro ogledali. 


Spominski muzej

Kamniti cvet

Kamniti cvet kiparja Bogdana Bogdanovića so postavili leta 1966 na prostoru taborišča Jasenovac in je del spominskega območja taborišča.








Na poti v Slovenijo.



Že v temi smo prispeli v Brežice, kjer smo prespali.

Petek, 19. april 2019
10. DAN

Zjutraj smo se sprehodili po starem mestnem jedru. Iz Brežic smo se odpeljali do ribnikov v Mačkovcih pri Brestanici.





Od tam smo nadaljevali z vožnjo v Ljubljano, kjer smo se poslovili.

V 10 dneh smo prevozili 1.988 km.



Ni komentarjev:

Objavite komentar