ponedeljek, 15. april 2019

Potepanje po Bosni in Hercegovini

Nedelja, 14. april 2019
5. DAN

Gacko-Tjentiše-Foča-Daničići-Miljevina-Sarajevo (161 km)


Zbudili smo se v mrzlo jutro.

Ob 8. uri smo že zapustili Gacko.

Peljeli smo se mimo jezera Klinje.

Na poti proti Tjentištu.


Dolina herojev na Tjentištu

Čeprav smo imeli veliko dežja, smo imeli tudi srečo, da je ta med ogledi skoraj vedno ponehal. Parkirali smo ob cesti v bližini smerokaza za spomenik Bitke na Sutjeski.


Že od daleč smo zagledali veličasten spomenik, ki predstavlja preboj partizanskih enot iz sovražnikovega obroča v Peti nemški ofenzivi. Do spomenika so na obeh straneh vodile stopnice, ki so bile zgrajene v obliki kitare. Sedaj jih na eni strani ni več, saj jih je lani odnesel zemeljski plaz.

Spomenik Bitke na Sutjeski

V sklopu spomeniškega kompleksa se nahaja kostnica s 3.301 partizanom od skupno 7.860 padlih. Josip Broz Tito, ki ja na Tjentištu vodil partizanske enote v Peti ofenzivi, je spomenik odkril leta 1971.



Plato brigad


Za spomenikom se nahaja "Plato brigad". Na levi in desni strani so v polkrogu postavljeni kamniti pasovi z napisi 16 udarnih brigad, centralna bolnica in vrhovni štab.




 Po ogledu smo zapustili samotno Dolino herojev in se odpeljali v 31 km oddaljeno Fočo.

Foča

Foča je majhno, staro mesto. Sprehodili smo se do stolpa z uro in se od tam spustili na glavno cesto.

Staro, majhno mesto.


Sahat kula




Naš naslednji ogled je bil namenjen peščenim piramidam. V Foči smo iskali informacije o dostopu do njih. Slučajno smo v izložbenem oknu, v bližini pekarnice, opazili slabo vidno informacijo o peščenih piramidah. Prebrali smo, da se te nahajajo na 9 km stare ceste Foča-Miljevina-Sarajevo (z desne strani ceste).  

 Peščene piramide Daničići

Iz Foče proti Miljevini nas je GPS že prav kmalu usmerjal desno na ozko strmo cesto. Ker nas je že večkrat zapeljal na dokaj slabo pot, se mu tokrat nismo pustili. Nadaljevali smo z vožnjo in na poti povprašali mimoidočega o poti do peščenih piramid. Povedal nam je, kje naj zavijemo, da je cesta malo slabša, ampak da se bomo vseeno pripeljali do njih. Že na začetku je bila cesta katastrofalna, razrita, mokra.

Malo boljša cesta.

Na poti smo srečali domačina, ki se je z avtom peljal mimo. Ustavili smo ga in še njega povprašali o cesti do piramid. Rekel nam je, da je cesta naprej malo boljša. Mogoče za njega res, za nas pa je bila še vedno katastrofalna. Nadaljevali smo počasi in previdno.

Ovce ob poti.


Končno smo prispeli do piramid. Zagledali smo edinstven naravni fenomen, ki je nastajal mnogo let. Erozija tal, zmrzal, vročina, dež in močni vetrovi so ustvarili stolpiče zanimivih oblik.








Ko smo naredili dovolj posnetkov piramid, smo se del poti vrnili po isti cesti. Potem smo se zapeljali po malo boljši cesti skozi Miljevino na glavno cesto. Od tam smo nadaljevali v Sarajevo, največje in glavno mesto Bosne in Hercegovine.

Sarajevo

V Sarajevu smo že vedeli, kje bi radi parkirali. Tako smo se zapeljali direktno tja. Kmalu je prišel inkasant s katerim smo se dogovarjali in na koncu dogovorili, da plačamo za parkiranje in nočitev 10 evrov.

Parkirišče blizu Baščaršije.

Že kmalu po prihodu smo se odpravili na najbolj znani del Sarajeva, staro Baščaršijo.



Na sredini trga stoji vodnjak Sebilj. Legenda pravi, da kdor pije vodo iz tega vodnjaka, se bo v Sarajevo gotovo vrnil. Tukaj smo se znašli med domačini, turisti in otroci, ki so hranili golobe.

Bosanska kava
Turški čaj

Hodili smo po trgu in gledali v izložbe. Opazili smo razstavljene sladice, ki so bile tako mamljive, da smo si jih zaželeli. Poiskali smo bližnjo slaščičarno in dobili zadnji prostor. Tam smo potem za kar nekaj časa obsedeli.

Trilece

Kadayif

Ko smo imeli dovolj sedenja, smo se se počasi odpravili po tlakovanih ulicah Baščaršije.

Pokrita tržnica bezistan iz leta 1542.






Gazi Husrev-begova džamija
Gazi Husrev-begov šadrvan

Gazi Husrev-begova džamija je zagotovo najbolj znamenit islamski objekt v BiH. Zgrajena je bila leta 1531. Zgradil jo je nekdanji turški namestnik Gazi Husrev-beg.

Gazi Husrev-begova medresa oz.muslimanska verska šola
Gazi Husrev-begova knjižnica

Sahat kula




Trgovinica s pestro ponudbo najrazličnejših izdelkov.





Tramvaj je še vedno eno glavnih javnih prevoznih sredstev v Sarajevu.


Narodna in univerzitetna knjižnica in mestna hiša

Cel popoldan smo izkoristili in preživeli na Baščaršiji, potem pa smo se za eno urico vrnili v kamper. Polni vtisov smo se proti večeru še enkrat odpravili na Baščaršijo.

Vodnjak Sebilj








Predolgo časa smo odlašali z večerjo in večina čevabdžinic in buregdžinic je bilo zaprtih.


Iskali smo in na koncu našli odprto restavracijo Bosanska Kuća. Naročili smo čevapčiče, ki so bili postreženi z lepinji podobnim kruhom, ki se imenuje somun. Poleg čevapčičev smo naročili kajmak in sarajevsko pivo. Uživali smo v hrani in prijetnem klepetu.
Potem pa je prišel čas, ko se je bilo treba odpraviti spat. Naredili smo še kratek sprehod po osvetljeni Baščaršiji in tako zaključili naš prvi dan v Sarajevu. 


Ni komentarjev:

Objavite komentar