sobota, 13. april 2019

Potepanje po Bosni in Hercegovini

Petek, 12. april 2019
3. DAN

Jajce-Bugojno-Ramsko jezero-Jablanica-Mostar (185 km)

Celo noč je deževalo in tudi zbudili smo se v deževno jutro. Po zajtrku in jutranji kavi, smo se odpravili na ogled mesta in slapa.

 Jajce


Krožišče v Jajcu.

V Jajcu je med drugo svetovno vojno, 29. novembra 1943 potekalo 2. zasedanje AVNOJ-a na katerem je bila  ustanovljena jugoslovanska država.

Dom AVNOJ, ki je preurejen v muzej.
Kip Titovega soborca Moše Pijade.
Muzeja si nismo ogledali, ker je bil zaprt.

Pogled na del Jajca.



Jajce turistično slovi po čudovitem slapu, ki se nahaja v centru mesta. Je njegova glavna in največja znamenitost. Spustili smo se do ploščadi, kjer smo bili popolnoma sami. Pred nami se je pokazal prelep slap preko katerega se reka Pliva izliva v Vrbas in potem skupaj nadaljujeta proti Savi. Slišali smo njegovo mogočno bučanje. Ko smo se mu približali, nas je doseglo nešteto pršev padajoče vode.



Od slapa smo odšli na obhod po mestu. Vstopili smo skozi mestna vrata. Ogledali smo si zunanjost Omerbegovićeve hiše, trdnjavo, zunanjost podzemne cerkve, stolp sv. Luka, cerkev sv. Marije, hram boga Mitre.

Omerbegovića hiša
Zaspanci


Džamija
Stolp sv. Luka

Katakombe oz. podzemna cerkev.


Hram boga Mitre

Tempelj boga Mitre je najstarejši nacionalni spomenik v Jajcu. Mitrej predstavlja nepremagljivega boga sonca Mitro. Oblečen je v perzijsko obleko s plaščem. Z enim kolenom se upira v bika, z levo roko ga drži za gobec, z desno pa mu v srce zabada nož. Pri tem mu pomagajo njegov pes, kača in in škorpijon.



To je bil naš zadnji ogled. Počasi smo se vrnili na PZA, plačali 10 € za spanje, vodo in elektriko in se odpravili proti Bugojni.


Bugojno smo samo prevozili in nadaljevali do Ramskega jezera.

Na poti

Na prelazu

Ramsko jezero 

Sredi jezera je polotok z vasico Šćit, kjer se nahaja Frančiškanski samostan in cerkev Device Marije. Ob tem prelepem jezeru smo naredili postanek.




Od jezera smo nadaljevali v Jablanico.

Jablanica

Jablanica je poznana po znameniti bitki na Neretvi, ki je ena najbolj znanih bitk druge svetovne vojne na tleh bivše Jugoslavije. Partizani so pred Nemci in četniki rešili veliko število ranjencev, zato se ta bitka imenuje tudi bitka za ranjence. Enote partizanske vojske so skušale ranjence rešiti s taktično prevaro. Tito je dal porušiti vse mostove čez Neretvo, nato pa so partizani 3. marca 1943 prebili obroč s prehodom Neretve preko zasilnega mosta, zgrajenega poleg porušenega.



V središču mesta stoji spominski muzej (vstopnina 2 KM/na osebo), ki govori o tej zgodovinski bitki za ranjence. Ogledali smo si fotografije, makete, orožje, časopisna poročila.





V muzeju je na ogled še tradicionalna etno hiša in razstava fotografij o Jablanici nekoč in danes.



Blizu muzeja se nahaja porušen most, na katerem je potekala znamenita bitka.



Po njegovem ogledu smo se ponovno odpravili na pot, kajti čakal nas je Mostar.

Mostar

Ob prihodu smo najprej poiskali parkirišče. Za 5 € smo ga hitro našli v bližini centra mesta. Tam smo tudi prespali. Kmalu po prihodu smo se odpravili v mesto.




Za Mostar pravijo, da je biser Hercegovine.



Sprehodili smo se po tlakovanih ulicah, med kamnitimi hišami, trgovinicami, kafiči in restavracijami.

 

Največja znamenitost Mostarja je Stari most čez reko Neretvo. Zgrajen je bil leta 1566 in povezuje dva dela mesta.



Čez most smo prišli v najstarejši del mesta Kujundžiluk (stari bazar), ulici iz 16. st.. V njej se še danes nahajajo značilne obrtniške trgovinice ( ročno izdelani izdelki iz bakra, preproge) in tradicionalne restavracije.










Po raziskovanju in hoji po kamnitih ulicah smo si zaželeli prave bosanske kave. Postrežena nam je bila v bakrenih džezvah in tako omamno je dišala. Ker mora biti bosanska kava sladka, da dobi pravi okus, smo zraven dobili kocki sladkorja in lokum.









Že v temi smo se vračali v AD. Ulice so bile prazne, večina trgovin zaprtih. Slišali smo mujezina, ki je z minareta klical vernike k molitvi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar