petek, 13. september 2024

Nenačrtovani potep po hrvaškem Zagorju

3. DAN / Nedelja, 8. september 2024

Muzej krapinskega neandertalca - Krapina - Tuheljske Toplice


Po zajtrku sva se odpeljala na parkirišče Hušnjakovo (46.166702, 15.863731) v bližini Muzeja krapinskih neandertalcev.

Sledila sva tablam, ki so naju mimo Parka skulptur pripeljale do muzeja.

Muzej krapinskega neandertalca 

Muzej se nahaja ob najdišču Hušnjakovo, enem najpomembnejših paleoantropoloških najdišč na svetu, kjer je bila najdena največja in najbogatejša zbirka kosti neandertalca.

Pred muzejem, ki spominja na jamo, sva bila ob 10. uri, ko se muzej odpre. Kupila sva vstopnici za 5€ na upokojenca, dobila prospekt in navodila za ogled muzeja. Najprej sva si ogledala kratek film o življenju neandertalca, ki je tudi glavna atrakcija muzeja. Potem pa sva se sprehodila po stalni muzejski razstavi, ki naju je popeljala od najstarejše preteklosti Zemlje do začetka razvoja civilizacije in moderne dobe, s poudarkom na razvoju človeka in pomenu odkritij v Krapini.

 

 

Ko sva izstopila iz notranjosti muzeja, sva se odpravila po potki, ki naju je pripeljala do najdišča, kjer je leta 1899 paleoantropolog Dragutin Gorjanović Kramberger (1856-1936) odkril ostanke krapinskega pračloveka. 



Krapina

Ko sva končala z ogledom, sva se sprehodila do središča Krapine in si ogledala glavne znamenitosti mesta.

 



 Ko sva končala s sprehodom po mestu, sva se povzpela na grič, kjer stoji Stari grad.

Z obzidja pod Starim gradom je prelep razgled na Krapino. Tu sva zaključila z najinim obiskom Krapine, saj je bil že čas, da sva se odpravila do najinega naslednjega cilja.

Tuheljske Toplice

Sprva sva imela namen, da bi naredila postanek v Krapinskih Toplicah in tam tudi prespala. Ko pa sva se peljali mimo njih, sva se odločila, da nadaljujeva v kamp Tuheljske Toplice in tam ostaneva nekaj dni.  



četrtek, 12. september 2024

Nenačrtovani potep po hrvaškem Zagorju

2. DAN / Sobota, 7. september 2024

Ruše - Grad Trakošćan - Krapina  

PZA Ruše

Zbudila sva se v lep sončen dan. Eden izmed AD se je že zelo zgodaj zjutraj odpeljal iz PZA-ja. Nama pa se ni nikamor mudilo. V miru sva pozajtrkovala in se potem odpravila na ogled Ruš. 

Ruše

Prvi postanek sva naredila na osrednjem trgu v Rušah, kjer se nahaja spomenik, posvečen 119 padlim borcem, talcem in žrtvam fašističnega nasilja. Sestavljajo ga štirje reliefi, obelisk in grobnica. 

Na nasprotni strani ceste se nahaja kapelica.

V središču Ruš stoji cerkev Marijinega imena.

V Rušah so imeli gimnazijo že v 17. stoletju.

S trga sva se sprehodila do letnega gledališča "Pod goroj", ki je bilo zgrajeno leta 1931.

Od tam sva se vrnila na PZA in se odpeljala do nekdanje Tovarne dušika Ruše, ki je bila zgrajena med 1. svetovno vojno. Pogledala sva si vodni stolp, ki je bil za potrebe tovarne zgrajen v letu 1917. Danes je vodni stolp pri Ministrstvu za kulturo RS vpisan v register nepremične kulturne dediščine.

Mejni prehod Cvetlin.

Po ogledu vodnega stolpa, sva Ruše zapustila. Odpeljala sva se na mejni prehod Cvetlin, saj je bil naslednji postanek namenjen ogledu gradu oziroma dvorcu Trakošćan. 

Parkirišče za ogled gradu (46.259392, 15.945947)

Dvorec Trakošćan

Dvorec Trakošćan (vstopnica 7 € na oseba) predstavlja edinstveno kulturno zgodovinsko dediščino Hrvaške. Grajski kompleks sestavljajo dvorec, grajske stavbe pred dvorcem ter območje parka in gozda z jezerom. Leta 1954 je bil ustanovljen muzej, ki ima danes stalno zbirko orožja, knjig, fotografij, slik, pohištva,...V dvorcu se nahajajo viteška in lovska dvorana, knjižnica, dvorana portretov, glasbeni salon, mali salon, jedilnica, slikarski atelje Julijane Erdödy Drašković, soba oslikanih zidnih tapet, soba s portreti častnikov, spalnica, kuhinja,...

Lovska dvorana

Lovski rog in puška.

Knjižnica

Viteška soba

Jedilnica

Mali salon

Spalnica

Slikarski atelje Julijane Erdödy Drašković

Soba oslikanih zidnih tapet

Pogled skozi zamreženo okno.

Zbirka orožja

Kuhinja

Zadnji prostor, ki sva si ga ogledala je bila kuhinja.

Poučna pot okoli trakošćanskega jezera

Ker sva imela čas, sva se odpravila še na 5 km dolgo Poučno pot okoli jezera, imenovano tudi Put vila. Vendar tokrat jezera ni bilo. V njemu se namreč izvajajo dela čiščenja. Na celotni poti so postavljene informativno-izobraževalne table z opisi in fotografijami živali, cvetja, gob, lišajev, praproti, jezera, gozda. Priznati moram, da mi pot brez jezera ni bila tako zanimiva. 



 

Ob prihodu s poučne poti, sva si kar na parkirišču v senčki naredila kosilo. Po njemu pa sva se odpeljala v Krapino.  

Parkirišče v Krapini (46.159858, 15.877567)

Tam sva poiskala parkirišče, kjer sva potem tudi prespala. Čez nekaj časa se nama je pridružil še en AD, ki pa se je kasneje odpeljal stran.