ponedeljek, 22. junij 2020

Kamp Adria Ankaran / Školjčna sipina


1. DAN
Nedelja, 21. junij 2020

Za enotedenski dopust sva izbrala kamp Adria v Ankaranu. Po prihodu sva se namestila na izbrano parcelo in se sprehodila do morja, plaže in bazena. Namesto na plažo sva se rajši odpravila na sprehod iz kampa do školjčne sipine oz. pokopališča školjk. Ta se nahaja pri Sv. Katarini v zalivu Polje med Ankaranom in Koprom.


Beblerjev park


Sredozemski slani travnik



Na informativni tabli sva prebrala, da se je na muljastih, vlažnih in slanih tleh pri Sv. Nikolaju razvil poseben tip travnika, ki se imenuje sredozemski slani travnik. V bogatem sestoju poleg značilnega obmorskega ločja uspevajo še druge slanoljube rastline (obmorska nebina, obmorski oman, modrikasti pelin in cornutijev trpotec). V Evropi je tovrstnih travnikov vse manj, zato so vključeni v ekološko omrežje Natura 2000.


Sredozemske slane travnike prepoznamo po obmorskem ločju (Juncus maritimus). Njegova visoka stebla rastejo v šopih, drobni rjavi cvetovi pa so združeni v metlicam podobna socvetja. Čvrsta stebla nekaterih vrst ločja so uporabna za pletenje košar in stolov.

Cornutijev trpotec


Obmorski lan in klasnata tavžentroža sta že skoraj izumrli rastlini. Sta slanoljubi rastlini, ki v Sloveniji uspevata samo na tem mestu. Obmorski lan ima drobne rumene cvetove, ki se odprejo v mesecu maju. Sorodna vrsta je navadni lan, ki cveti modro. Njegova vlakna se uporabljajo za izdelavo tkanine in papirja. Medtem, ko navadna tavžentroža uspeva na travnikih po vsej Sloveniji, klasnata raste samo na slanih tleh.

Informativna tabla o pokopališču školjk in polžev.


Obrežno mokrišče z območnim ločjem.

Spužvi

Ravna nožnica (Solen marginatus)

Na obrežnem mokrišču so v mivki zakopane školjke iz rodu nožnic, za katere je značilna dolga lupina v obliki nožnice.

Mandrač Sv. Katarina

Luka Koper


Cvet gozdnega slezenovca

Obmorski oman


Na informativni tabli pri slanem travniku piše o pokopališču školjk in polžev ter lupinah morskih mehkužcev. V slovenskem morju živijo številni morski mehkužci, predvsem školjke in polži. Po njihovi smrti se na morskem dnu ohranijo raznovrstne apnenčaste lupine. V zalivu Polje jih je morje naplavilo na kopno v izjemno veliki količini, verjetno zaradi poglabljanja morskega dna v koprskem pristanišču.

Polž ali školjka? 

Polži živijo v enodelni hiši, medtem ko je školjka sestavljena iz dveh delov, ki za čas življenja držita skupaj, kasneje pa razpadeta na dve polovici. Lupine polžev, ki se nahajajo na pokoplišču školjk so  pelikanova stopalca, vretenca, slonovi zobki, božji volek, morsko uho. Školjčne lupine, ki se tam nahajajo pa so od užitne klapavice, noetove barke, srčanke, ladinke, ostrige, male pokrivače, pokrovače.


Danes je tam vse manj vidnih školjk, saj po školjčni sipini hodi veliko ljudi in pod njihovimi nogami se krhke lupinice zdrobijo.


Školjčišče v zalivu Polje
 
Od tu sva se po isti poti po dveh urah vrnila v kamp. Sledilo je kopanje, kuhanje kosila, sedenje pred AD in ponovno kopanje.

2. in 3. DAN
Ponedeljek, 22. - torek, 23. junij 2020






Ni komentarjev:

Objavite komentar