torek, 8. oktober 2019

Pohod Po sledeh in poteh Srečka Kosovela

Sobota, 5. oktober 2019

V sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine, je bil tudi pohod Po sledeh in poteh Srečka Kosovela.


Kosovelova pot poteka od Sežane do Tomaja. Dolga je sedem kilometrov. Začne se pred Ljudsko univerzo s spominsko sobo Srečka Kosovela. Vodi nas mimo cerkve sv. Martina in se kmalu usmeri na Gozdno učno pot Tabor. Tu s pomočjo tabel spoznavamo vrste listavcev in iglavcev. Kmalu pridemo do razgledne točke, kjer se nam odpre čudovit razgled na celoten Kras in Nanos. Nadaljujemo čez avtocesto proti Šmarjam. Pot nas vodi po kolovozih, gozdnih poteh, gmajnah in vinogradih. Konča se pri Kosovelovi domačiji v Tomaju, kjer je Srečko preživel delček svoje mladosti. To pot je prehodil vsakič, ko je odhajal na šolanje v Ljubljano in ko se je vračal nazaj domov.

Kip Srečka Kosovela
Ljudska univerza

Spominska plošča

Naš pohod se je začel ob 9. uri z vodenim ogledom njegove spominske sobe v Sežani. Tu se je Srečko Kosovel 18. marca 1904 rodil.




Ogledali smo si Kosovelove rokopise, izdaje njegovih del v slovenščini in drugih prevodih ter razglednico z upodobitvijo Srečka Kosovela, ki jo je ruski astronavt Jurij Baturin 7.1.2012 ponesel v vesolje. Na to razglednico so pritisnili poštni žig mednarodne vesoljske postaje in orbito te postaje poimenovali Kosovelova orbita.


Ogledali smo si film o življenju in delu pesnika. Pesnik je v svojem kratkem življenju objavljal pesmi v revijah in časopisih, lastne zbirke pa mu ni uspelo izdati. V svojih pesmih je doživeto pisal o kraški pokrajini, vaseh in gmajnah (Jutro na Krasu, Bori). V njih je izpovedoval ljubezen do matere (Vidim, te mati) in o sočutju s trpečimi (Kraška vas, Starka za vasjo). Prva pesniška zbirka Srečka Kosovela Pesmi je izšla maja leta 1927, leto po njegovi smrti. 
Pomemben pesniški dogodek se je zgodil leta 1967, ko je izšla pesniška zbirka Integrali. V zbirki so predstavljene pesmi v konstruktivističnem slogu, ki veljajo za najmodernejši tip slovenske poezije.

 
Na stenah sobe so odtisnjene njegove pesmi.

Sprva je ustvarjal v duhu moderne in impresionizma. Pesem Ekstaza smrti pa je že napovedovala  Kosovelov preobrat, usmerjen v avantagardo.

 

Po končanem ogledu, smo se polni vtisov in novega znanja o Kosovelu in njegovi družini podali na pohod.

Kosovelova pot 2h 30 min.

Kras, Nanos

Med vinogradi.

Šmarje

Označena pot
V koloni

Malica

Pogled na Tomaj.


Ko smo prispeli v Tomaj, smo se odžejali s čajem in se posladkali s piškoti. Sledil je krajši kulturni program. 

Kosovelova domačija

Potem pa smo imeli voden ogled Kosovelove domačije. Tu je pesnik preživljal otroška leta, potem pa je šel v realko v Ljubljano, kjer se je kasneje vpisal na univerzo. Zaradi težkih življenskih razmer je začel bolehati in po dolgotrajni, hudi bolezni ( meningitis) 27. maja 1926 umrl, star šele 22 let.

Vrt Kosovelove domačije



V domačiji so predstavljeni pesnikovi osebni predmeti, fotografije, njegova okrogla očala, peresa, s katerimi je pisal, cigaretnica. V njej so razstavljene slike, ki jih je naslikal mož od sestre Karmele.


Po ogledu domačije smo se odpravili na voden ogled pesnikovega groba in drugih zanimivosti Tomaja.


Pokopan je na pokopališču blizu domačije. Tu počivajo vsi Kosovelovi, le sestra Karmela ne (oče Anton Kosovel, mati Katarina, brat Stano, sestra Tončka, sestra Anica).


Na Placu



Podružnična šola s spominsko ploščo.

Spominska plošča.

Pogled na Tomaj.

Cerkev sv. Petra in Pavla




Njeno notranjost je poslikal Tone Kralj, slikar, grafik in kipar.


Kozjereja


Ogled smo končali na kmetiji Žerjal, kjer smo lahko degustirali in kupili kozji sir, vino.


Ob 15.30 nas je Na Placu čakal avtobus, ki nas je odpeljal nazaj v Sežano. Bil je lep pohod, zelo zanimiv in poučen.

Ni komentarjev:

Objavite komentar