četrtek, 17. september 2020

Jež (Erinaceus)

V Evropi živita dve vrsti ježa, rjavoprsi jež (Erinaceus europaeus) in beloprsi jež (Erinaceus concolor).


Njegov življenjski prostor so redki listnati gozdovi z bogato podrastjo, gozdni robovi, vrtovi, parki. Je čokat, kratkih nog, ima dolg zašiljen gobček, majhne oči in ušesa, zgornjo stran telesa ima poraslo z bodicami, spodnja stran je dlakava. Ima 2-5 cm dolg rep.

Je samotar. Če se znajde v nevarnosti se zvije v klobčič, cvili, hrka in cmoka. Njegovi sovražniki so zveri in sove. Ker je počasen, ga velikokrat vidimo povoženega na cesti.


Zimo prespi, le občasno prekine spanje za iskanje hrane. Prehranjuje se ponoči, v tem jesenskem času pa ga srečamo tudi podnevi. Je vsejedec. Hrani se z žuželkami, polži, deževniki, mišmi, žabami, plazilci, sadjem, jagodičevjem. Zelo dobro voha, vidi pa slabo. Je koristna žival saj na vrtovih poskrbi, da se nekateri škodljivci ne razmnožijo preveč.

Iz dračja in mahu si zgradi veliko gnezdo pod gostim grmovjem, tudi v kotanjah. Pari se od aprila do avgusta, brejost traja 5-6 tednov. Ima 1-2 skota na leto, vsakič po 3-7 slepih mladičev mehkih bodic. Mladiči so od mame odvisni še 3-4 tedne. Po 6 tednih so že pripravljeni na samostojno življenje. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar