ponedeljek, 17. oktober 2016

Pohod v osrčje Brkinov

Nedelja, 16. oktober 2016

Ostrožno Brdo-spomenik bolnici Zalesje v Borštu-Prelože-Ostrožno Brdo

V nedeljo smo se odpravili na pohod v osrčje Brkinov, ki ga je organiziralo Društvo za srce in ožilje - Podružnica Kras. Nekateri smo se zbrali ob 8. uri na avtobusni postaji v Sežani. Od tam smo se odpeljali do restavracije Risnik v Divači, kjer je bilo drugo zbirno mesto. Ko smo se vsi udeleženci zbrali, smo se ob 8.30 odpeljali proti Ostrožnemu Brdu. Vodil nas je g. Ludvik Hus.

Pred restavracijo Risnik v Divači.

Megla.

Parkiranje na Ostrožnem Brdu.

Razgledi.

Pa gremo.

Skozi vas.

Streha poškodovana od toče, ki je tu klestila v juniju .




Ustavili smo se pri hiši, kjer se je leta 1912 v zavedni kmečki družini kot prvi otrok rodil Karlo Maslo, s partizanskim imenom Drago. Za svoja junaška dejanja med vojno je bil leta 1954 proglašen za narodnega heroja Jugoslavije.


Cerkev, ki je posvečena sv. Antonu Padovanskemu, je bila zgrajena leta 1782.


Nad vhodnimi vrati je preklada z napisom v latinščini in letnico 1655. Predvidevanja so, da so kamen  prinesli iz stare porušene cerkve sv. Kancijana, ki je bila od vasi oddaljena kakšnih 20 minut hoje. in ga vzidali  v novo cerkev.

Notranjost cerkvice.

Nagrobnik.




Nasproti nagrobnika stoji hiša, v kateri smo si ogledali sobo z vitrino. V njej so shranjeni predmeti, ki so se ohranili iz partizanske bolnice Zalesje (medicinski pribor, razna zdravila, povoji, škornji, šivalni stroj, itd.).


Na steni visijo fotografije pogrebov padlih borcev, požgane domačije in slika Josipa Broza-Tita.


Od tam smo odšli do najvišje točke slemena Vrhek (658 m.n.v.).




V tem lepem, toplem, sončnem, jesenskem dnevu je bil razgled čudovit.



Za napajanje živine so se uporabljale kale (kaluže), ki so bile pogosto urejene ob pašnikih ali ob poteh kot napajališča.




Spomenik bolnici Zalesje od spredaj.

Plošča na istem spomeniku zadaj.

Partizanska bolnica Zalesje je nepretrgoma delovala od 15.11.1943 do 17. 1.1945. Sprva postavljena bolnica v Padežu, se je leta 1944 preselila v Boršt. 18 aktivistov z Ostrožnega Brda je v zelo kratkem času zgradilo bolniške barake z 20 ležišči, prostor za zdravnika, prostor za prevezovanje ranjencev, skladišče za zdravila in opremo. Posebej so zgradili skrivališče z 12 ležišči, operacijsko sobo, bunker za hudo ranjene in kuhinjo. V njej se je zdravilo okoli 220 ranjencev in bolnikov. Bolnico je vodil doktor Mohamed Gadžijev-Miša, ki se je rodil v Dagestanu. Tam je študiral medicino, za kirurga pa se je specializiral v Moskvi. Bolnici je dal rusko ime Zaledje, kar po naše pomeni Za gozdom.  Bolnica je bila ukinjena 17. januarja 1945.




V bližnji in daljni okolici Ostrožnega Brda je mnogo večjih in manjših potokov, rečic.

Jesensko obarvana narava.

Malica.



Vas Prelože.





Cerkev sv. Janeza Ašiškega na Janeževem Brdu.



Kamnita miza in križ.

Sprva mišljen štiriurni krožni pohod, se nam je kar za kakšni dve uri podaljšal. Kako tudi ne, če je bilo na ogled toliko zanimivosti in vreme kot bi ga naročili.

Juta.




S parkirišča se nas je nekaj pohodnikov odpeljalo še na ogled jute. Te so služile kot zatočišča pred dežjem in za spravilo orodja. Sezidane so bile iz kamna in pokrite s slamo ali škrlami, v novejšem času pa tudi s strešniki in že rabljeno pločevino. Postavljene so bile v sadovnjakih, na travnikih in gmajnah. Med drugo svetovno vojno v letih 1942 in 1943 so večino jut požgali italijanski fašisti, da bi preprečili skrivanje partizanov. Vaščani jih po vojni niso obnavljali, le malo se jih je ohranilo.


Ni komentarjev:

Objavite komentar