sobota, 9. januar 2016

Knežje mesto Celje

Četrtek, 7. januar 2016

Do Trojan smo se vozili v megli, naprej pa v soncu.

Darilne vrečke za okras.


Pred odhodom na obisk, smo se odpravili na sprehod po starem mestnem jedru Celja. Prepustili smo se utripu ulic, ki so še vedno okrašene. Spomnijo nas, da je minilo komaj nekaj dni, ko smo vstopili v leto 2016.

Narodni dom
Josip Pelikan

Na Trgu celjskih knezov stoji neorenesančna zgradba Narodnega doma. Zgrajen je bil v letih 1895-96 po načrtih češkega arhitekta Vladimirja  Hraskyja kot simbol slovenstva ter kulturno, politično in družabno središče slovenskega meščanstva v Celju. Pred njim stoji kip celjskega fotografa češkega rodu, ki se je rodil leta 1885 v Trbižu.


Cerkev Marijinega Vnebovzetja je bila zgrajena v romanskem slogu v 13. st. kot del minoritskega samostana. Svoje prvotne podobe ni ohranila, saj so jo večkrat prizadeli potresi.


Občudovali smo veličastna pročelja stavb.

Meščanska hiša


Trgovska družina Rakusch je hišo leta 1842 prezidala in v njej uredila trgovino z železnino. Stavbo krasita kipa sv. Roka in sv. Jurija ter kovan trgovski izvesek.


Ljudska posojilnica je zasnovana po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika. Njena posebnost so stebriščni balkoni v treh nadstropjih, ki krasijo glavni vhod stavbe.

Glavni trg

Meščanska hiša




Na vsakem koraku po ulicah nas je spremljala arhitektura, ki razkazuje bogatstvo in raznolikost preteklosti.


Kip Alme M. Karlin
Celjski dom

Celjski dom, nekdanja Nemška hiša je zgrajena v neogotskem slogu. Stavbo so leta 1907 zgradili Nemci, živeči v Celju. Kip na Krekovem trgu je posvečen svetovni popotnici, pisateljici, poliglotki in teozofinji, ki se je rodila leta 1889 v Celju in sama prepotovala svet.

Železniška postaja

Dvonadstropno poslopje železniške postaje je bilo zgrajeno leta 1846, ko je v Celje pripeljal prvi vlak.

Mestna hranilnica

Čudovita neorenesančna palača z bogato fasado je bila zgrajena leta 1887.

Trgovski izvesek

Marijino znamenje

Marijino znamenje stoji na mestu, kjer so nekoč usmrtili krutega morilca z namenom, da bi varoval meščane pred podobnimi zločini. Na visokem stebru stoji kip Marije Device, ob stebru pa baročni kipi sv. Roka, zavetnika proti kužnim boleznim, sv. Florjana, zavetnika proti ognju in sv. Jožefa, zavetnika družine in delavcev.

Cerkev sv. Danijela

Sedanja stolnica je bila prvotno romanska enoladijska cerkev. Po več prezidavah je sedanjo podobo dobila v 20. stoletju.



Ob cerkvi in na zunanjih stenah se nahajajo raznoliki nagrobniki. Nam so bili najbolj zanimivi angelčki, lobanje in večjezični napisi.


Pred glavnim vhodom v cerkev stoji spomenik škofa in pisatelja Antona Martina Slomška.

Mestni špital s kapelo

To je edini primer ohranjene srednjeveške ubožnice v Sloveniji iz 15. st.. V 19. st. je služila kot mestna bolnišnica.

Vodni stolp

Vogalni obrambni stolp je del srednjeveškega mestnega obzidja, imenovan tudi Špitalski stolp. Zgrajen je bil v drugi polovici 15. st. in predstavlja enega izmed štirih še ohranjenih mestnih stolpov.

Skozi podhod.


Stara grofija


Najlepša renesančna stavba v mestu je bila zgrajena na mestu, kjer so nekoč stala upravna in gospodarska poslopja celjskega spodnjega gradu. Stavbi so v začetku 17. st. dodali še arkadne hodnike.


Pred mostom čez Savinjo stoji kip splavarja kot spomin na plovno pot, po kateri so flosarji s splavi tovorili les po reki Savinji vse do reke Save in nato naprej proti jugu.


Po priljubljenem sprehajališču ob reki Savinji smo hiteli proti stolpnici, kjer smo se kar po stopnicah  napotili skoraj do vrha. Tam nas je že čakalo kosilo.  Po nekajurnem klepetu smo se odpravili domov.


Postanek smo naredili na Trojanah, kjer dedki Mrazi še vedno visijo na pročelju gostišča. Tam smo kupili krofe z marelično marmelado, pa krof z borovničevo marmelado in krof s čokolado in vanilijo. Ustavili smo se na obisku v Ljubljani, kjer smo med klepetanjem pojedli vsak svoj krof.

Ni komentarjev:

Objavite komentar