torek, 3. junij 2014

Oglej, Gradež, Devin

1. DAN
Petek, 30. maj 2014

 Oglej ( Aquilea )

Po 11. uri sedemo v naš AD in polni elana krenemo proti Italiji. V GPS vnesemo koordinate Ogleja in se delno prepustimo njegovemu vodenju.

Malo po njegovi in malo po naši pameti parkiramo skoraj pred impozantnimi vrati.

Skozi  njih vstopimo na arheološko pot "Via Sacra" (Sveta ulica), ki pelje v senci velikih cipres iz včasih zelo pomembnega rečnega pristanišča do bazilike.

Po poti si ogledujemo ostanke iz rimskega obdobja.

Tako zamišljeni nevede prispemo do bazilike Marijinega vnebovzetja in svetega Mohorja in Fortunata, ki je tudi nekdanja stolnica Oglejskega patriarhata. Odlikuje se po svoji izjemni arhitektonski zasnovi. Zvonik oglejske bazilike, ki je visok 73 m se veličastno dviguje nad furlansko planoto. Zgraditi ga je dal patriarh Poppo iz že uporabljenih materialov iz drugih rimskih objektov. Posedeli smo na Kapitolskem trgu pod kipom volkulje z Romulom in Remom.
Po kratkem počitku, smo vstopili v baziliko in si ogledali starokrščanski mozaik odkrit med leti 1893 in 1912. Je najlepši in zavzema 750 kvadratnih metrov. Delno smo si mozaik z značilnimi starokrščanskimi simboli, rastlinskimi in živalskimi upodobitvami ogledali skozi stekleni pod, po katerem smo hodili.
 

Za baziliko se nahaja pokopališče vojakov, padlih v prvi svetovni vojni. Na vsakem grobu stoji železni križ prepleten z lovorovimi in hrastovimi vejami. Na vsakem križu je ime padlega vojaka in napis: Dulce et decorum est pro Patria mori ( Milo je umreti za domovino in primerno). Pokopališče herojev krasijo veličastni spomeniki. Marmorna skulptura "Il sacrificio" (Žrtev), Kristus na križu, ki tolaži umirajoča pešaka ob svojih nogah. Zanimiv je kip "L'angelo della carità" (Angel usmiljenja), kjer krilati ženski lik podpira umirajočega vojaka. Najpomembnejši med njimi je sarkofag s posmrtnimi ostanki desetih neznanih junakov.
 


Od tu se odpravimo še do ostankov rimskega foruma in rimskega nagrobnega mavzoleja. Mavzolej je sestavljen iz zaprtega prostora z dvema levoma in s krožno strukturo v obliki manjšega templja, v katerem je kip pokojnega s togo. Od tu se vrnemo v AD in se odpeljemo proti Gradežu.

Tu nas GPS ponovno vodi po svoje, vendar ob cesti zagledamo parkirišče s parkiranimi AD. Nič več se ne oziramo na njegov ponoven izračun poti. Ciljamo na parkirane AD in pridemo do velikega parkirišča, kjer je že kar lepo število parkiranih.  Prostora je še dovolj, da si naredimo problem, kateri boks si izbrati.

Ni komentarjev:

Objavite komentar