sobota, 11. maj 2024

Videmska pokrajina / Trbiž

1. DAN / Sobota, 11. maj 2024

Idrija - Predel - Rabeljsko jezero - Rabelj - Trbiž 

V načrtovanju kam naj se odpraviva za par dni, naju je zopet povleklo v Italijo. Želela sva namreč biti doma, ko nama bo na svet privekal še en vnuček. Na hitro sva se odločila, da obiščeva Trbiž in rezijsko vasico Solbico. Od doma sva se odpravila ob 9. uri. Odpeljala sva se po dolini Soče mimo Mosta na Soči, Tolmina, Kobarida, Bovca, Loga pod Mangartom in naredila postanek na parkirišču pri viaduktu Predel. Sprehodila sva se do sredine viadukta, od koder se lepo vidi slap na Mangartskem potoku.


Trdnjava Predel

Po ogledu sva se odpeljala do parkirišča pod trdnjavo Predel.

Na informativni tabli sva prebrala, da je čez prelaz že v rimskih časih in v srednjem veku potekala pomembna trgovska cesta, ki je povezovala Koroško in Goriško ter Furlanijo. Leta 1808 so Avstrijci pričeli z gradnjo trdnjave na Predelu, ki je že naslednje leto odigrala pomembno vlogo ob prodiranju Napoleonove vojske. Johan Hermann von Hermannsdorf  se je s posadko Slunjskega graničarskega polka maja 1809 boril do konca. Francozi so trdnjavo požgali, del avstrijske posadke zajeli, večinoma pa je v boju padla.

Padli so pokopani v skupni grobnici, ki so jo avstro-ogrski vojaki uredili leta 1916. Ob steno trdnjave je prislonjen nagrobnik z datumom 18. maj 1809.

Ob cesti pod zgornjo trdnjavo je dal leta 1848 cesar Ferdinand I. postaviti spomenik Hermannu von Hermansdorfu in hrabrim branilcem, ki so padli v bojih maja 1809. Je v obliki piramide, pod katero je kip umirajočega leva, počivajočega na butari palic. 



Pomladanski jeglič

Z zgornje trdnjave pogled na Mangart.

Po ogledu trdnjave sva se odpeljala naprej, prečkala nekdanjo mejo in vstopila v Furlanijo-Julijsko krajino. Postanek sva naredila pri manjši utrdbi, kjer sva se sprehodila po njeni notranjosti. 


Rabeljsko jezero (Lago del Predil)

Nadaljevala sva v smeri Rabeljskega jezera, ki je drugo največje naravno jezero v Furlaniji-Julijski krajini. Je ledeniškega izvora in prelepe zeleno-modre barve. Dolgo je okoli 1.400 m, široko 400 m in globoko 35 m. 

Rabelj (Cave di Predil)

V nadaljevanju poti sva naredila kratek postanek v nekdanjem rudarskem naselju Rabelj. Tu so izkopavali svinčevo in cinkovo rudo. Leta 1989 so rudnik zaradi nedonosnosti zaprli. Tam se danes nahaja rudniški muzej, ki pa si ga midva nisva ogledala.

Rabeljske špice ali Cinque Punte

 Trbiž (Tarvisio)

Od tam sva se odpeljala v Trbiž. Parkirala sva v bližini velikega sejmskega nakupovalnega objekta. Ker smo že včasih hodili po nakupih v Trbiž, se temu tudi sedaj nisem hotela odreči. Sprehodila sva se od enega prodajalca do drugega, si ogledala njihovo ponudbo in na koncu kupila torbico, šal, bluzo in za moža kavbojke.

Po nakupu sva se odpravila do cerkve sv. Petra in Pavla. Pred cerkvijo so na obnovljeni ploščadi, ki je središče Trbiža prodajali cvetje in zelišča. Tam sva se ustavila, posedela na klopci in uživala na soncu in razgledih.

Ko je sonce začelo zahajati in je postajalo hladno, sva se odpeljala na PZA. 

P 46.5043, 13.5714


Ni komentarjev:

Objavite komentar