torek, 14. maj 2024

Videmska pokrajina / Bordano

 3. DAN / Ponedeljek, 13. maj 2024

Venzone - Bordano - Gorica  

V dežju sva se odpeljala iz Venzone. Načrtov za naprej nisva imela, saj je bilo za naslednje dni napovedano slabo vreme. Spomnila sva se na Bordano, kjer sva pred leti že bila z najino Cindi.

Mesto metuljev Bordano

Ker si Hiše metuljev takrat nisva ogledala, sva se odločila, da si jo ogledava tokrat. Parkirala sva kar pred Hišo metuljev. Zaradi dežja sva nameravala najprej na ogled metuljev, potem pa sva si premislila, ker je v Hišo metuljev prav takrat vstopila večja skupina otrok. Rajši sva se odpravila po ulicah Bordana na ogled umetniško poslikanih hiš na temo metuljev.


Hiša metuljev

 

Ob prihodu sva plačala vstopnino in dobila vstopnici, ki sta veljali za cel dan tako, da si lahko Hišo metuljev zapustil in se lahko vanjo večkrat tisti dan vrnil. Na blagajni sva dobila kar nekaj listov v slovenskem jeziku, kjer sva si lahko prebrala vse o metuljih (sestavi, prehranjevanju, razmnoževanju, življenjski dobi, sovražnikih in obrambi, komunikaciji). Po prebranem sva se odpravila na ogled. Največ časa sva se zadržala pri metuljih in drugih eksotičnih živalih, saj sva se večkrat vrnila v vse tri rastlinjake (Afrika, Azija in Amazonija), kjer živi več kot 1000 primerkov metuljev. 











Po ogledu sva se odpeljala v Cormons, kjer sva nameravala prespati.

Cormons (Krmin)

PZA 45.9667, 13.4735

V Cormonsu sva se najprej zapeljala na PZA. Z njega je prelep razgled na mesto in okolico. Od tam sva se sprehodila do cerkve in ruševin gradu na Krminski gori. Po vrnitvi sva se odpeljala do starega dela mesta. Tam sva poiskala parkirišče in si stari del mesta tudi ogledala. 


 


Po ogledu Cormonsa sva nadaljevala v Gorico, kjer sva na tamkajšnjem PZA-ju prespala.

Ni komentarjev:

Objavite komentar