Vsako leto poteka v vasi Brestovica pri Komnu Br´stovska šparglijada in Špargljev pohod.
Med čakanjam še malo spoznavanja, ovohavanja in božanja z avstralskim govedarjem.
Po otvoritvenem nagovoru, smo se podali na voden 14 km dolg pohod. Od osnovne šole, kjer je bilo zbirališče ob 10 uri, smo se mimo cerkve sv. Lovrenca usmerili desno.
Na začetku smo v strjeni koloni hodili lepo eden za drugim. Pogledi so begali levo in desno. Kje so šparglji?
Z vrha smo imeli lep pogled čez celotno dolino in Tržaški zaliv.
Pohod je potekal med dvema mejama.
Po kratkem postanku, kjer smo dobili čaj in sladki rogljiček, smo malo naprej občudovali barvito domovanje čebelic na kamionu.Pot nas je vodila po kolovozu navzgor. Razveselili smo se perunik, ki so rasle ob cesti in na gmajni.
Po kolovozu navzdol.
Ponovno v Brestovici. Postavili smo se v vrsto in se veselili malice.
V prostoru šole je bil razstavni prostor z jedmi in sladicami iz špargljev. Tu so gospodinje kuhale špargljeve jedi in cvrle špargljeve miške.
Iz nabranega pa je nastala rižota s kurkumo in divjimi šparglji.
Sestavine: šop divjih špargljev, 10 dag pora, 1 čž kurkume, 1 čž kumine, 2 skodelici riža, himalajska slanica, voda, parmezan
Por narežemo na kolobarje in ga popražimo na olivnem olju. Dodamo
riž in ga popražimo. Dodamo kurkumo in kumino in premešamo. Solimo s
himalajsko slanico. Dolijemo vodo, da je riž pokrit. Na majhni
temperaturi riž kuhamo po navodilih na embalaži. Ko voda povre, dolijemo
novo. Šparglje narežemo in jih 8 minut pred koncem kuhanja dodamo k
rižu. Serviramo s parmezanom.
Ni komentarjev:
Objavite komentar