četrtek, 26. september 2024

Potepanje okoli Balatona / Heviz

2. DAN / Sreda, 25. september 2024

Heviz

 

Dopoldne sva se sprehodila mimo naravnega termalnega jezera, ki je vulkanskega izvora in ima malce radioaktivno vodo, saj vsebuje radon. Kopalna voda naj bi imela zaradi vsebnosti žvepla, kalcija, magnezija, hidrogenkarbonata številne pozitivne učinke na telo. Kopanje in namakanje v njemu je zelo priporočljivo, saj ugodno vpliva na zdravljenje mnogih bolezni. Po njemu je Heviz tudi najbolj znan. Midva sva kopanje namensko izpustila, saj sva se odločila, da bova v jezeru zaplavala, ko se vrneva po drugi strani Blatnega jezera nazaj v Heviz. 

 

Nadaljevala sva po čudoviti, lepo urejeni Dr. Schulhof Vilmos Promenadi, katero z obeh strani obdaja park s cvetličnimi nasaditvami, drevjem in klopcami.

Prav zanimivo nama je bilo, ker sva vseskozi srečevala ljudi, ki so hodili peš ali se vozili s kolesom in večina njih je v rokah nosila ali vozila plavalne črve različnih barv. Ti so menda zelo priporočljivi za kopanje v termalnem bazenu.  

Prav nič čudnega ni, da je tudi ponudba plavalnih črvov in ostalih pripomočkov za plavanje v trgovinicah zelo velika.

Kar nekaj časa sva hodila, da sva prišla na trg, kjer se nahaja mestna hiša, pa kip grofa Szechenyi Istvana (1791-1860) in katoliška cerkev Svetega Duha, poznana tudi kot Modra cerkev.  

Tu pri cerkvi sva zaključila z ogledovanjem Heviza in se počasi vrnila v kamp. 


Naredila sva kosilo. Po njemu pa je bil čas za počitek in posedanje pred AD in ob kanalu, kjer cvetijo prelepi vijoličasti lokvanji. Tišina, mir, lepota narave, petje ptic, zrak - vse to je blagodejno vplivalo tudi na naju in zelo všeč nama je bilo.

Pot ob kanalu s termalno vodo in lokvanji

Ko nama je bilo dovolj posedanja, sva se odpravila na daljši sprehod po poti ob kanalu s termalno vodo, ki priteka iz jezera. Na začetku poti sva pri zapornici opazila kar nekaj kopalcev, ki so se tukaj namakali in plavali, čeprav je menda to prepovedano. Domačini imenujejo ta del kar "toplice za reveže". Midva se nisva kopala, sem pa vseeno stopila vanjo in preizkusila njeno toploto. Kaj dosti me ni prepričala. Plavanje v kanalu ?

 

 

Na celotni poti so postavljene informacijske table, ki so naju seznanile z imeni lokvanjev različnih barv in državami iz katerih so bile prinešena sem (USA, Indija, Afrika).

Prinešene pa so bile tudi invazivne rastline.

Med listi lokvanja je priplavala tudi tale kača, ki je radovedno pomolila glavo iz vode. Menda niso strupene, vendar z njo vseeno ne bi hotela plavati.


Pot ob kanalu nisva v celoti prehodila, ker sva se prej obrnila nazaj in se po isti poti vračala nazaj. Malo pred zapornicami naju je doletela nevihtica. Odprla sva dežnika, ki sva ga v teh dneh vedno imela pri sebi in se nepremočena vrnila v AD.

Ni komentarjev:

Objavite komentar