nedelja, 15. september 2024

Nenačrtovani potep po Hrvaškem zagorju

4. DAN / Ponedeljek, 9. september 2024  

Tuheljske Toplice 

Ponoči je začelo deževati in ves naslednji dan ni prenehalo. Dan sva izkoristila za plavanje in lenarjenje v notranjem bazenu. 




5. DAN / Torek, 10. september 2024

Tuheljske Toplice

Naslednji dan je dež ponehal in odpravila sva se na sprehod po bližnji okolici Tuheljskih Toplic.  

 

Hotel Well se nahaja v bližini izvira termalne vode.

V senci stoletnih dreves stoji dvorec Mihanović. Na informativni tabli sva prebrala, da so ga v 18. stoletju zgradili grofje Erdödy. V 19. stoletju ga je kupil Josip Brigljević, mož enajst let mlajše sestre Antuna Mihanovića, avtorja hrvaške himne. Antun Mihanović je tu živel od leta 1832, ko se je na Hrvaško vrnil iz Amerike, do leta 1834, ko je kot guverner odšel na Reko. Proti koncu svojega življenja je bil tukaj pogost gost. Dvorec je bil rekonstruiran in obnovljen leta 1983. Danes se v njemu nahaja prestižna restavracija. 

V parku pod dvorcem je postavljen doprsni kip pesnika Antuna Mihanovića (1796-1861), ki je najbolj znan kot pisec pesmi Lijepa naša domovina (krajše Lijepa naša), ki je postala himna Hrvaške.

Ko sva se vrnila v kamp, sva za kosilo naročila pico. Za kratek čas sva polenarila, potem pa odšla na bazen. Bilo je zelo toplo in preizkusila sva temperaturo vode tudi v zunanjem bazenu, ki je bila kar dosti hladnejša kot v notranjem bazenu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar